RSS

Dilema Pemikiran Orang Melayu Berniaga

16 Jun

 

DELIMA ORANG MELAYU NAK BERNIAGA

TOPIK – MELAYU NIAGA

SEMBANG

Terlalu banyak sebenarnya untuk diperkatakan mengenai orang Melayu yang nak berniaga ni. Dua faktor & isu utama yang boleh dibahagikan (1-Faktor Dalaman 2-Faktor Luaran). Disini saya tidak memilih untuk bercakap berkenaan isu-isu luaran (InsyaAllah ada keizinan rezeki & masa kita akan bincangkannya.tunggula entry-entry seterusnya yek !:). Disini, saya ingin menyentuh isu-isu  dalaman (internal factor) pada diri individu bangsa Melayu itu sendiri.

Sekian lamanya,telah ramai samaada cendekiawan bangsa Melayu itu sendiri mahupun asing yang mengkaji berkenaan bangsa Melayu ini. Daripada perspektif yang positif hinggalah yang negatif, semuanya telah memberi banyak maklumat (finding) yang harus diambil pengajaran dan iktibar dalam memperbaiki nasib diri bangsa Melayu itu sendiri. Sebenarnya, kita terlampau banyak mengamalkan unsur-unsur yang negatif didalam setiap pemikiran dan,dari pemikiran negarif itulah yang mempengaruhi cara bekerja kita. Sebab itulah semua perkara menjadi sukar.

Ada satu dialog yang betul-betul tertanam kuat dalam benak pemikiran saya yang patut dikongsi oleh semua bangsa Melayu. Dialog dalam cerita P.Ramlee (Seniman Bujang Lapok). Dulu lagi P.Ramlee dah kritik bangsanya. Cerita itu sendiri mengangkat tema kelangsungan kehidupan masyarakat Tanah Melayu zaman sebelum dan awal kemerdekaan. Peluang pekerjaan, perniagaan, keadaan sosial, ekonomi masyarakat melemparkan kritikan sosial kepada bangsa Melayu itu sendiri.  

Jika malam ini di Buletin Utama TV3 keluar berita seorang pemuda Melayu yang berjaya dapat RM 10,000 hasil ternakan keli, maka keesokannya berduyun-duyun lah pemuda-pemuda Melayu datang bertemu dengannya yang seterusnya ke Bank/agensi kerajaan nak buat perniagaan yang sama.Yang menambah rosak lagi, si pemuda yang baru setahun jagung menjalankan projek ikan keli itu itupun buatla kursus amali untuk berkongsi rahsia bagaimana menjayakannya ,dengan charge satu kepala RM500. Maka pelbagai janjipun ditabur melalui ‘perjanjian kontrak farming’ yang menjanjikan keuntungan bersama. Dan apabila realiti pasaran sebenar yang tidaklah seindah digambarkan, maka para pemuda Melayu yang baru berjinak-jinak berniaga ini ditipu hidup-hidup bila pasaran takla sebagus yang diwar-warkan. 

Saya sering ditanyakan persoalan tentang Apakah bidang perniagaan yang boleh menjanjikan kejayaan?

Tuan-tuan sekelian, untuk berjaya dalam perniagaan, cubalah usahakan perniagaan keperluan manusia yang baru, yang masih tidak banyak pesaingnya. Contoh, anda berniagalah dalam bidang berkaitan teknologi yang mempunyai permintaan terkini seperti Tenaga Solar, sumber air bawah tanah, import eksport haiwan eksotik , pembuatan keju halal,bidang seni kreatif; animasi,fotografi,IT ataupun apa sahaja yang difikirkan ada pasaran tapi tak banyak pembekalnya. Senario bangsa kita, sebatang jalan raya yang pada hari ini ada seorang yang menjual nasi lemak, hujung bulan penuh sampai hujung jalan semua jual nasi lemak. Bagaimana perniagaan disitu nak maju berjaya.

Cerita untuk dikongsi: Motorsikal saya pernah pancit berhadapan sebuah kedai motorsikal di bandar Klang, Selangor. Pada pandangan saya,kedai ini mesti telah bergenerasi disini dengan bangunan kedai lama (zaman British) dan signbord tulisan Cina yang berhabuk. Dalam berborak dengan Mr.Swee, ada satu pengajaran yang boleh diambil iktibar. “Saya dah 30 tahun berniaga ini bengkel.Dulu moyang saya bukak, bapa saya kasi balik modal,saya kasi untung sikit la. Apa-apapun bisnes, sekurang-kurangnya mau 10 tahun baru bleh untung. 5 Tahun RUGI,5 Tahun BALIK MODAL/SURVIVE dan lepas itu BARU UNTUNG”..

Mr.Swee,ramai-ramai family,apa pasal you kena take over ini bisnes?-inilah jawapan yang patut diambiliktibar!

“Saya sekolah tak pandai,apa lagi mau buat.Tapi, itu Tuhan takkan sia-sia punya lahirkan manusia.Itu manusia ha, PALING BOOODOOOH pun kepala dia, mesti ada 1 BENDA YANG DIA PANDAI yang Tuhan bagi..” .

Dalam dunia perniagaan,memang banyak cabaran dan dugaan kerana,kita terpaksa berhadapan dengan pelbagai jenis manusia yang memiliki seribu satu perkara yang berbeza. Sebab itu jugalah,kita perlu penuh berhati-hati, sentiasa mempersiapkan diri dengan ilmu pengetahuan dan jadilah usahawan yang memakmurkan muka bumi Allah ini.Sebagai muslim,kita seharusnya niat berniaga disamping mencari rezeki halal, juga untuk berjuang demi kekuatan umat Islam. Kepada anda semua di luar sana, selamat maju jaya diucapkan, tidak kira apapun bidang anda sentiasa tetaplah dengan usaha bersungguh-sungguh anda,saya doakan semua orang berjaya di dalam perniagaan masing-masing.

SUMMARY & MORALITY

  1. Berilmu dan Berusaha/Bekerja keras adalah kunci sebenar kejayaan.
  2. Berfikiran positif adalah faktor penggerak untuk kuat bekerja
  3. Just Do It!  

 

Advertisements
 
1 Comment

Posted by on 16 June 2010 in Bijak Niaga

 

One response to “Dilema Pemikiran Orang Melayu Berniaga

  1. K-RI

    9 November 2010 at 8:10 am

    T~Q.. I LUV DIZ POST

     

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: